נחל שיח בכרמל                                                   חזרה לאתרים מרכז                

עיר סוגרת מסביב... מעל ניבטים צריחי מסגד כבביר... למטה בכיוון הים ניצבת מפלצת הבטון המכוערת ... אך כשנכנסים לנחל מתגלה עולם אחר: מחשופי קירטון לבן משובצי צור, מעינות, בריכות, מערות, שרידי מנזר, חוגלות מטפסות בריצה על המצוק, חלבלוב השיח הנדיר ומשטח ים כחול.... והכל ממש מתחת לאף.

 ניתן ללכת במסלול בשתי אפשרויות:  מסלול הלוך ושוב - מחנים הרכב באזור "שער ברוש" של בית העלמין במבואות חיפה ועולים רגלית עד עין משוטטים. מסלול קוי המחייב "הקפצה" של כלי רכב. חונים ברחוב לוטוס, ליד "מרכז פיס קהילתי" ושלט המורה "נחל שיח" ויורדים רגלית לנקודת המוצא הנ"ל. תרשים סכימטי מצורף בהמשך.

 שם הנחל
השם העברי נחל שיח מתבסס על שמו הערבי-  ואדי "א-סיאח" ("המשוטטים" בערבית) אחת הסברות היא כי השיטוט הוא של נזירים כרמליתים שחיו כאן במאה ה-13 ועליהם עוד יסופר. בנחל זה צומח חלבלוב השיח.  האם שיח זה עמד בפני ועדת השמות שקבעה את שם הנחל? אולי.
 
צמחיה ובעלי חיים
חלבלוב השיח גדל כאן בסביבת חברת אלון מצוי ואלת המסטיק. השיח בעל צורה כדורית מופלאה גדל על מדרונות הנחל.
שמו נובע מהשרף החלבי הנוטף ממנו כששוברים את גבעולו. חומר זה רעיל ושורף ! שיח זה בעל גזע דמוי עץ, פורח בצהוב באביב וגדל רק כאן. בני משפחתו הם הקיקיון ובאזורים טרופיים גם צמח בשם הבאה ממנו מפיקים חומר גלם ליצור גומי.
בנחל חיים דורבנים, שפני סלע, חוגלות ועוד. 

 

 

 לאורך הנחל נפגוש אתרים מענינים:

(מתואר על פי סדר המסלול הראשון)
 
בוסתן כיאט בוסתן זה כולל עצי פרי ונוי, מערכת תעלות המובילה את מי מעין שיח לבריכה מלבנית שסביבה מספר מבנים. הבוסתן נבנה בתקופת המנדט הבריטי על ידי עזיז כיאט ממשפחה ערבית נוצרית שגרה בחיפה. הבוסתן נטוש כיום ונמצא באחריות עירית חיפה. ארגוני סביבה ואדריכלים משמיעים קולם למען שיקומו. כמה "משוגעים לדבר" מתחזקים את המקום באופן שוטף.   

 

נעלה בשביל על בסיס כביש צר ומשובש. מצפון לנו נבחין בגרם מדרגות (מעל 300 במספר) העולה ומטפס לשכונת כבביר. בשכנה זו גרים האחמדים – זרם מענין של האסלם שנוסד בהודו ומטיף לנאורות, שלום ואהבה ומתנגד למלחמת הג`יהאד. השם כבביר כן מבוסס על שם של צמח: בערבית – צלף קוצני..! אנו לא עולים במדרגות אלא ממשיכים במעלה הנחל. 

 

עין שיח  סמוך לחיבור שבילים (השחור בו אנו צועדים והאדום המגיע מדרום) נובע מעין עין שיח. מימיו נקווים לבריכה קטנה ומתפצלים לתעלות היורדות במורד הנחל. 

 

 

המנזר הכרמליתי  הנחל הולך וצר ובמרכזו מעל האפיק שרידי מנזר הרוס. מנזר זה נבנה על ידי הכרמליתים. זהו מסדר קתולי שנוסד כאן בכרמל במאה ה-12 על ידי נזיר איטלקי בשם ברתולד. בתחילת המאה ה- 13 קיבלו הכרמליתים מאלברט – פטריארך ירושלים תקנון בן 16 סעיפים שכללו סגפנות ועבודה.

סמלם של הכרמליתים כולל שלושה כוכבים (מרים, אליהו ואלישע) וצורת הר הכרמל.

במערך המבנים שבמקום  זוהו שלושה שלבי בניה: תחילת וסוף המאה ה-13 וסוף המאה ה-17

מהמנזר בעל האולם המלבני, שרד שער כניסה מקושת ותחילתו של גרם מדרגות לוליני שהוביל לקומה עליונה.

למרות מצב שימורם הרע - מרשימים העמודים הלבנים בעלי בסיסים וכותרות מעוצבים.

הנוצרים שגורשו באכזריות מהמקום במחצית המאה ה-13 שבו לכאן לאחר כארבע מאות שנה – במאה ה-17.

רק בסוף המאה ה-18 עברו הכרמליטים לראש הכרמל ומפורסמים מנזריהם בסטלה מאריס ובמוחרקה.

ממערב למנזר ההרוס ניצב מבנה חדש יחסית – זהו תא תפילה (קפלה) המעיד על המשך האחיזה הכרמליתית במקום. הביטו בסמל הכרמליתי העתיק הטבוע מעל הדלת. הסמל הושחת חלקית אך ניתן לזהות את מרכיביו. 

 

 

מערת קומתיים  במדרון הצפוני של הנחל – ממש לצד המנזר נראה מערה חצובה בסלע הקירטון. למערה שני פתחים – אחד בקומה התחתונה והשני בעליונה.

שערים כבדים שהוצבו על ידי הכרמליתים מגיפים את הפתחים להגן על המקום החשוב להם. מערה זו שמשה כמקום קבורה תפילה אחסון. בחלק התחתון מספר אבוסים.

בתמונה - תצורות צור משולבות בקירטון בקיר מערה. 

 

 

עין משוטטים  ממזרח למנזר נובע עין משוטטים או בשמו הערבי: עין אל פרג` (מעיין הישועה)

לפי אמונת תושבי הסביבה היה ביכולת מימיו לרפא מחלות. הכרמליתים מאמינים כי ממימיו שתה אלישע הנביא.

לגבי שמו העברי תוכלו לבחור אחד משני ההסברים: תרגום שמו הנכון של ואדי א-סיאח או הנצחת אגודת המטיילים המיתולוגית " "אגודת המשוטטים":   

חבורת מטיילים בראשותו של פנחס כהן – אגרונום ואיש חינוך. בשנת 1916 יסד את האגודה בחיפה. תלמידו המובהק היה זאב וילנאי שנחשב האבא הרוחני של מורי הדרך בישראל.

בבריכה דרים בשלווה דגי זהב, תפאורה נהדרת למנוחה (בביקור באביב 2010 - נעלמו דגי הזהב..). 

 

 

מכאן נוכל לחזור במורד הערוץ לנקודת המוצא כשמולנו הים הכחול המרגיע.

 

נ.צ. רשת ישראל חדשה (מקורב):  745300 / 197250 (נקודת הציון היא של תחילת המסלול ממערב, ליד "שער ברוש" של בית העלמין)

מיקום: כקילומטר וחצי מצפון מזרח לצומת מת"מ במבואות הדרומיים של חיפה.

רכב: מסלול רגלי. הגעה בסמוך עם רכב רגיל

בטיחות: גם בבריכה רדודה כמו זו שבבוסתן כיאט יכולים ילדים לטבוע..שימרו עליהם!

הערות: אין לשתות ממי המעינות.  לאורך המסלול סימון שבילים שחור.

משך המסלול : 2-3 שעות

דרגת קושי: קל עד בינוני

תרשים סכמטי: מצורף

 

        חזרה לאתרים מרכז   חזרה לתפריט ראשי

 


תגובות
1.  שמעון  (11/11/2011)
כתבה מענינת, כן ירבו כמותה
2.  נח  (18/01/2012)
מידע מלא ומעולה. כל הכבוד
3.  שרייר עמי  (04/04/2012)
נפתח גן יפיפה ברחוב רענן 28 ע"ש סגן יפתח לוחם בצנחניים יליד המקום שנפל במלחמת לבנון השנייה .הגן ממוקם מעל הנחל משם יש שביל הנקרא שביל יפתח ההולך מקביל לואדי ומתחבר ליד ביה"ס הרצל,ומשם יורד למעין.מאוד מומלץ לטייל ,מקום מאדיר עם נוף מרשים.
4.  דן לביא  (24/04/2012)
אכן "גן יפתח" הוא גן מאד מאד יפה המשקיף על וואדי שיח ועל הים. מומלץ לביקור ולירידה בשביל המוביל ממנו לדופן הצפונית של ואדי שיח.
5.  אמיר  (05/07/2012)
עושה חשק לקפוץ ולטייל
6.  מודה  (21/11/2012)
תודה עזרתם לי בדוח סיור בשלח
7.  זגורי מרדכי חיים  (09/10/2014)
הייתי שם נהנתי מאוד מסלול קצת קשה אבל שווה ללכת
8.  דני  (20/07/2015)
אני תושב חיפה, והייתי שם כבר כמה פעמים ... זה מסלול קצר ויחסית קל,ובעיקר הכי כיף זה שיש מים בסוף (לפעמים אין מים). אפשרות נוספת למי שרק רוצה להיכנס למים(ולא לעשות את המסלול) אפשר לחנות את הרכב או להגיע באוטובוס לאחד מהשערים של בית הקברות בחיפה (אני לא זוכר איזה שער בדיוק) וממול לשאר יש עליה כזאת של עפר ועוברים אותה על יד יש כפר ערבי
9.  רון  (16/09/2015)
מול שער ברוש (בית עלמין כפר סמיר)
 


© 2021 Yoav Avneyon. All rights reserved.