בָּדָד לָעַד-  אל אעסם מביר עסלוג`                                חזרה ל"ועוד"

היה זה יום שישי
עבור מחמוד לא היה זה יום רגיל. הוא בדרכו עם עדרו המונה מאתיים ראש לקברו של אל-אעסם ליד ביר עסלוג`. כל הסימנים מראים שהשנה תהיה קשה: מיעוט גשמים ופחות עשב למרעה. על פרנסת המשפחה כולה מוטל צל כבד.
העדר שמחציתו עיזים שחורות ומחציתו כבשים צמריריות צועד בעקבות מחמוד ואבק מדבר עולה בנתיב הצעדה.

הם מגיעים למרחק כמאה מטר מהקבר גדול  המימדים. צעיפים ובדים לבנים קשורים על אבני הפינה של המצבה.
מתח שרר באוויר והדממה כממתינה למשהו שיפר אותה.
הנה זה קורה!
אחת הכבשים מתקדמת לעבר קברו של אל-אעסם ונעצרת מולו. למחמוד הוקל. עוד דקות תונף המאכלת ויתחיל הזבח.

 

פריון עדרים – זוהי התמחותו של אל-אעסם . כך לפחות מאמינים רבים מהבדווים של שבט אל-עזאזמה בנגב הצפון מערבי. אל-אעסם חי לפני כמה מאות שנים והיה מפורסם במעשי צדקה, ביראת שמיים וביכולת מופלאה לגשר ולפתור סכסוכים. בחודשי האביב היו מגדלי המקנה נוטים אוהלים לצד הקבר שוחטים צאן וסועדים. לעיתים התקיימו במקום גם מרוצי סוסים וגמלים. גם כיום ממשיכה מסורת זו בצורה צנועה יותר.

אגדות רבות נרקמו סביב דמותו של אל-אעסם.

פעם הלך לחפש שני גמלים שברחו. בחיפושיו הגיע לאוהל ארוח והתכבד בקפה. בהושיט ידו לקבל הספל ממארחו – רעדה היד והקפה נשפך. כך קרה גם בשנית, דבר שהעליב את המארח. "שפוך את כל הקפה מהקומקום והבט בקרקעיתו" אמר אל עסאם. בקרקעית הקומקום התגלה נחש שאמנם מת אך רעלו התפשט בקפה. המארח הנדהם רצה להודות לאל-אעסם אך זה נעלם.

יום אחד לקח אדם את עדרו ואת בני ביתו ובא אל קברו של אל-עאסם, ואז – אף כבשה לא ניגשה אל הקבר. הוא צפה מהצד וחיכה זמן מה, לשוא, ואז אמר לאשתו בעצב "נראה שאל-עאסם אינו רוצה לקבל הפעם את הכבשה שלנו והוא דוחה את מנחתנו". הם פנו ללכת חזרה נואשים ובהיותם רחוקים מהקבר – ניתקה עז אחת מהעדר וחזרה בריצה אל הקבר ונעמדה על ידו. מייד חזר האיש בשמחה ושחט אותה בו במקום לכבוד אלוהים ואל-אעסם. בלילה הופיע הצדיק בחלון הרועה ואמר לו "אל תכעס עלי בני. כשבאת אלי הייתי אצל סלמאן אבו- סא`נה (קדוש הקבור ליד ירוחם), ואני גבר צולע, לכן התמהמתי. אל תכעס עלי בני"

את קברו של אל-אעסם מזכיר עראף אל-אערף שחקר את קורות הבדווים בנגב. ידיד שלי מהישוב הבדווי ביר הדאג` הסמוך מספר כי שמע מאביו כי יום אחד הגיע דחפור שמפעילו ניסה להרוס את הקבר ולמרבה התדהמה בהתקרבו לקבר ארעה תקלה במערכת ההיגוי והנהג יכל לנסוע ברוורס בלבד.

לצידו של אל-אעסם ניצב קבר שיח` נוסף ועליו הכתובת: "סאלם סלמאן  סלימאן  אלנבארי
נפטר  בסביבות  שנה 1600 מילאדי"
(מילאדי - הספירה הנוצרית)

צומת ביר עסלוג` נמצא בין משאבי שדה לרביבים. בסמוך לצומת נמצאים "פארק גולדה" ואנדרטה ללוחמי חטיבת הנגב שנפלו בקרבות באזור במלחמת העצמאות.

מקור
"קסם הקברים - מנהגי אבלות ופולחן צדיקים בקרב בדווי הנגב" מאת מאת ששון בר-צבי, עארף אבו רביעה וגדעון מ. קרסל הוצאת משרד הבטחון- ההוצאה לאור ואוניברסיטת בן גוריון, המרכז למחקרים חברתיים, המכון לחקר המדבר ע"ש יעקב בלאושטיין 1998

כתבה זו הינה חלק מהסדרה בָּדָד לָעַד – קברים מבודדים בישראל

חזרה ל"ועוד"     חזרה לתפריט ראשי   


שלח תגובה
שם
דואר אלקטרוני (אופציה)
תגובה
© 2021 Yoav Avneyon. All rights reserved.