מפות מספרות - שבעת המטרים של פויטינגר                       חזרה ל"ועוד"

השנה היא 365 לספירה. בהוראת האימפראטור הקיסר פלאביוס ואלאנס אוגוסטוס, יש לשלוח במהירות מסר אישי בהול למושלי קונסטנטינופול ואליה קפיטולינה היא ירושלים. דמיינו שאתם האחראים לביצוע הפקודה ! המרחק ביבשה בין רומא לירושלים הוא כחמשת אלפים קילומטרים. בעזרת סוסים מעולים יגמא המרחק בכחודשיים. אם לא תטעו בדרך..

וזה הסיפור שלנו : איך ננווט דרכנו ביעילות ובבטחה מבלי לטעות בדרך ?

מערך הדרכים של האמפריה הרומית, שהורש באזורנו לממשיכי הדרך הביזנטים, היה מבוסס ומסועף: דרכים, גשרים, אבני מיל שיחכו לכם לאורך הדרך אבל מוטב שתקחו אתכם מפה טובה ! מפה זו - היא נשוא סיפורנו הפעם.

כל הדרכים מובילות לרומא - קטע ממפת פויטינגר

קונראד פויטינגר, פקיד בעיריית אוגסבורג גרמניה ואיש אשכולות, קיבל את המפה בשנת 1506 מאדם שמצא אותה כעשור קודם לכן. המפה המקורית המתארת את הדרכים באמפריה הרומית סביב שנת 365 לספירה - אבדה. למזלנו במאה ה-13 לספירה העתיק נזיר צרפתי בעיר קולמר את המפה המקורית והעתק זה הוא שנמצא בידנו היום. בשלב כלשהו נגזרה המפה ל-11 חלקים כדי להציגה ברבים. נראה כי היה חלק נוסף - המערבי ביותר שאבד. במהלך ההעתקה של המפה הושמטו כנראה פרטים מהמפה המקורית הנמצאת כיום בספריה הלאומית של אוסטריה בארמון המלכותי הופבורג שבווינה.

קונראד פויטינגר:  מקור: ויקיפדיה

המפה הארוכה נישאה בדרכים כשהיא מגולגלת ונפתחה מפעם לפעם לצרכי ניווט ואימות הדרך.

מישהו כאן מסתבך עם עותק מוקטן של מפת פויטינגר

הואיל ומדובר במפת דרכים יבשתיות, צומצמו אגני המים כמו הים התיכון לממדים צרים בלבד. המפה מתארת את כל רחבי האמפריה מספרד ובריטניה במערב ועד הודו במזרח. הקוים האדומים המדורגים הם הדרכים. ישובים מיוצגים על ידי בתים או תאור עיר. במפה 3500 שמות. אורכי הקטעים השונים מצוינים במילים רומיים (כ-1400 מטר) וסך כל הדרכים במפה מסתכם בכ- 100,000 קילומטרים!

הנה הקטע בו מופיעה ארץ ישראל. המבט הוא ממזרח למערב. למטה מימין הכנרת ומשמאל ים המלח (Lacus Asphaltidis) בתחתית המפה נראה נחל זורם מהחרמון לכיוון ים המלח - זהו הירמוך (Heromicas) שמהלכו בשטח כמובן אחר דבר המעיד כי המחבר נשען כנראה על חיבורים גאוגרפיים שהיו מונחים לפניו שלא כולם מדויקים. בשל ה"מתיחה" של המפה מופיע האי רודוס מול חוף אפולוניה ....

מערך הדרכים המתואר כאן מוכר לנו. הנה הדרך לאורך חוף הים התיכון העוברת בקסריה וממשיכה צפונה לפתולימאוס הלא היא עכו. מקיסריה יוצאת גם דרך דרום-מזרח לכיוון נאפוליס (נבלוס-שכם) ודרך צפון מזרח לסקיתופוליס היא בית שאן אליה מגיעה גם דרך מדרום (מיריחו).

על המפה מופיע שם האזור באותה תקופה - "פלשתינה" שהחליף את השם "יהודה" שרווח בימי בית שני. בקטע שלמטה המציג את האזור הידוע היום כאצבע הגליל - מופיעה דרך העוברת בקיסריה-פניאס (Cesareapaneas) שהוא שילוב מעניין של השם הישן של ראשית התקופה הרומית עם השם שקבע בנו של הורדוס: קיסריה-פיליפי.

הכיתוב ליד ירושלים מעניין במיוחד:
"פעם נקראה ירושלים, היום אליה קפיטולינה"  Antea dicta H(i)erusalem, nunc Aelia Capitolina. מידע זה עוזר לתארך את המפה שהרי שינוי שמה של העיר נעשה במאה השניה לספירה בימי הקיסר הדריאנוס. המפה גם מזכירת את קונסטנטינופול שנוסדה בשנת 328 לספירה וכך נאספו נתונים שהובילו למסקנה לגבי מועד חיבורה.

 

 

אז עכשיו כשהכל ברור (כך אני מקווה), גלגלו את שבעת המטרים לתרמילכם, עלו על הסוס וצאו לדרך במצוות הקיסר לירושלים.

מקורות
"מפת פויטינגר", נפתלי קדמון מתוך ארץ ישראל במפות - ממידבא ועד הלווין בעריכת אריאל תישבי מוזיאון ישראל ירושלים ומשרד הבטחון ההוצאה לאור, 2001
הערות גיאורפיות -הסטוריות לתיאורה של ארץ-ישראל במפת פויטינגר", ישראל פינקלשטיין, קתדרה 8, יולי 1977
מפת פויטינגר - ויקיפדיה

לדף ראשי מדור מפות מספרות

חזרה ל"ועוד"         חזרה לתפריט ראשי    


שלח תגובה
שם
דואר אלקטרוני (אופציה)
תגובה
© 2021 Yoav Avneyon. All rights reserved.