בדד לעד - קיבוץ אחד, שלושה בתי עלמין                             חזרה ל"ועוד"        

סיפור אחד גורר אחר. כך קרה גם כאן. התעניינותי בקבר בודד באצבע הגליל הביא לטלפון מנעמי אברהמס. "את הקברים בלב קיבוץ להבות הבשן אתה מכיר?"

במסע להכרת הנושא התוודעתי לעובדה משונה: בקיבוץ זה, הממוקם בתפר שבין הגולן לעמק החולה, יש שלושה אתרי קבורה!  האחרון שהוקם הוא בית העלמין הפעיל כיום שהופעל החל משנות השישים של המאה העשרים. הראשון הוא משנת 1945 עת עלה הקיבוץ על הקרקע.

באמצע, בזמן ובמרחב - נושא סיפורנו: שני קברים מבודדים בלב הקיבוץ בין שבילים, מדשאות וגני ילדים. דב שיטוביץ ויעקב כהנא נקברו כאן בהפרש יומיים כחודש לפני הקמת המדינה בימי מלחמת העצמאות.

אבל מדוע בעצם? מדוע לא נטמנו השניים בבית העלמין ההסטורי / הראשוני.
"מי שיספר לך טוב מכולם הוא ניסים אלחלל" אמרה נעמי.
טלפנתי לניסים וקבענו מפגש בשעת אחר צהרים.
"חכה לי ליד הסילו"  אמר ניסים.

אני אוהב את הרגעים הללו בהם עומד להתרגש עלי מפגש מעניין וגילוי חדש. לרגע התחושה היא שכרכרה ישנה נוטלת אותך למסע בזמן לימים מיוחדים ודרמטיים. לא תארתי לעצמי שכך הוא יופיע. איש צנום וגבוה רכוב על קלנועית ומחייך. "עלה ונצא לדרך" אמר וכהרף עין אנו רוכבים בשבילי הקיבוץ בדרכנו אל הסיפור.

להבות הבשן.
ספרו של הסופר הפולני ולדיסלב בזוזובסקי - "להבות" שימש השראה לקבוצת הצעירים שיסדו את הגרעין המיישב. מספר שנים לאחר עלייתו לקרקע נוספה לשם הקיבוץ המילה "הבשן" על שם הרי הבשן, למרגלותיהם הוא שוכן. הקיבוץ עלה על הקרקע ב
יום הצהרת בלפור: 1 בנובמבר. השנה 1945. בסמוך לנקודה נמצא הכפר הבדואי ח`יַאם אלוַלִיד ממנו נרכשה הקרקע ובתחילת הדרך כונה הקיבוץ גם בשם  ח`יַאם.

מפת אזור להבות הבשן מסוף שנות הארבעים של המאה העשרים.

הקבר הראשון בקיבוץ נכרה שבועות ספורים אחרי העליה על הקרקע בצפון מזרח הישוב. אורי אוטנהיימר ממייסדי הנקודה נקלע לארוע דרמטי שהיה בגבעת-חיים ונורה על ידי חיילים בריטיים שצרו על הקיבוץ. הוא החלל הראשון של הישוב ובשנים הראשנות נכרו כתריסר קברים נוספים ליד קברו של אורי.

"הנה הגענו" אומר ניסים ומול שני הקברים שבלב הקיבוץ פורש את סיפור המעשה.

בשנת 1947 עולה המתח באזור לשיאו. הכפר ח`יַאם אלוַלִיד  יהפוך חיש מהר לאויב.  מוכתר הקיבוץ ג`קי שחם בן 23 יעלה לשיחה הבהרה עם שכניו בסיומה יהיה ברור שהעימות בלתי נמנע. אל הקיבוץ המבודד מצטרפים כוחות תגבור. מגדל שמירה מבטון מוקם כדי להוות נקודת מגן ותצפית.

קיבוץ להבות הבשן במורדות הגולן שנת 1950 - באדיבות ניבה שקד ארכיון להבות הבשן

יעקב כהנא בן 27 נולד בצ`כיה ועלה לארץ בגיל 18. הוא התגייס להגנה והצטרף לגרעין להבות.  ביום 6 באפריל 1948 נערכה התקפה סורית על הישוב. יעקב יצא מאחת העמדות לתקו קו טלפון חיוני ונהרג מצליפות כדורים סוריים. הוא השאיר אחריו אשה ובת. הדיון בדבר מקום קבורתו היה קצר. בית העלמין שכן בפאתי הקיבוץ בטווח תצפית וירי של הסורים ולכן נטמן סמוך למקום נפילתו כעשרים מטר ממגדל הבטחון. 

יעקב כהנא - מתוך חוברת זכרון

יומיים אחר כך, ב- 8 באפריל 1948 בעיצומה של התקפה סורית נוספת נהרג דב שיטוביץ יליד חיפה ואיש הפלמ"חץ דב נטמן ליד חברו יעקב. הסורים נסוגו תוך שהם גוררים עשרה מהרוגיהם.

דב שיטוביץ: מעובד מתמונה באתר יזכור

כך נראה המגדל ולידו שני הקברים מייד בתום המלחמה:

לימים שינה המקום פניו, דשאים שבילים ובתים סובבים את את הקבורה של תש"ח

האנדרטה במקום הוקמה בשנת 1985 ועוצבה על ידי יחיאל ערד ומנציחה את שמות כך חללי הקיבוץ. מסתבר שדוקא אתר זה בלב הקיבוץ הפך לנקודה בה נערך הטקס השנתי ביום הזכרון לחללי צה"ל.

התמונה באדיבות ניבה שקד, ארכיון להבות הבשן

אנו מטפסים למגדל הבטחון שביד רגישה הפך למוזיאון קטן המספר את קורות הקיבוץ.

נציגי משרד הבטחון ניסו להשפיע על העתקת הקברים מקומם הנוכחי אבל ההתנגדות של חברי הקיבוץ והמשפחות גרמו להם לוותר.

בשנות השישים של המאה הקודמת הוחלט שאף אחד משני האתרים אינו מתאים להיות בית העלמין העיקרי ולכן הוקם בית עלמין חדש. נוצר כאן סטטוס שככל הידוע לי אין שני לו: "קיבוץ אחד, שלושה בתי עלמין"

קישורים
ראיון עם ג`קי שחם על ביקורו האחרון בחיאם אל ואליד
ראיון עם ג`קי שחם על ההתקפה הגדולה על הקיבוץ  שנערכה באפריל 1948
דף יזכור יעקב כהנא
דף זכרון דב שיטוביץ

כתבה זו הינה חלק מהסדרה בָּדָד לָעַד – קברים מבודדים בישראל

חזרה ל"ועוד"         חזרה לתפריט ראשי   


תגובות
1.  דני הרמן  (09/05/2016)
מרתק כמו תמיד! תודה!
2.  שוש  (09/05/2016)
יואב יקר, אני קוראת בפרסומים שלך בעניין רב. הם נפלאים בעיני והכתיבה שלך מרתקת! כל טוב. ויישר כח שוש
3.  אביבית  (10/05/2016)
מרתק יואב. תודה‼
4.  נעמי אברהמס  (10/05/2016)
בוקר טוב חיבור מקרי שהביא לעוד גילוי והנצחה לאלה שנתנו הכל שמחה להיות חלק מכל זה נעמי
5.  נמרוד חפץ  (10/05/2016)
לעניין אורי אוטנהיימר..."אורי אוטנהיימר ממייסדי הנקודה נקלע לארוע דרמטי שהיה בגבעת-חיים ונורה על ידי חיילים בריטיים שצרו על הקיבוץ"- קיבוץ להבות הבשן היו בחדרה קיבוץ במושבה, אורי נזעק עם עוד מאות תושבים מהסביב לגבעת חיים למה שידוע בשם "המצור על גבעת חיים" שם נהרג-עדיין להבות הבשן לא היה במקומו הנוכחי. אחיו הצעיר בצלאל איתן-הוטנהיימר היה ממיסדי קיבוץ נירים שבנגב. נפל בהתקפה על נירים ב15 למאי 1948. בזמנו עשיתי מאמצים רבים להכניס את 2 האחים לרשימת "נצר אחרון" . חברתו של אורי דאז תמר, קראה לבנה בכורה על שם בצאלאל אחיו הצעיר של אורי.
6.  ז'אבו ארליך  (10/05/2016)
על שני הקברים במרכז חניתה כבר כתבת? זאבו .מרתק כתמיד. יישר כח
7.  יצחק מ.  (10/05/2016)
להבות הבשן עשה את ההכשרה בעין שמר ובכרכור ולא בחדרה. הורי, שהיו בגרעין המייסד, התחתנו ב- 1944 בכרכור בחתונת מבצע (חמישה זוגות ביחד) כולם עם אותה הטבעת
8.  יצחק רן  (10/05/2016)
שלום יואב. מגיע לך שפו גדול על ה"גילויים הקטנים" שלך, ועל אופן הכתיבה. המשך לענין אותנו. בברכה, יצחק רן אגב, הייתי חבר גונן(השכנים הקרובים של להבות)במשך 10 שנים,ולא יצא לי לראות את הקברים
9.  ארז שטרסבורג  (11/05/2016)
שוב תודה יואב שאתה מקים לחיים סיפורים נשכחים
10.  אילן פרידברג  (13/05/2016)
שלום יואב תודה על הסיפורים, בנען ישנם שני בתי קברות "החדש" מבינהם התחיל כבית קברות זמני של חללי קרב לטרון ולימים אחרי המלחמה החללים הועברו למקומם הקבוע נשאר אחד "בן ציון תאודור פוחובסקי" למרות שהייתה לו משפחה אף אחד חוץ מחברי נען שבעצם לא מכירים אותו לא פוקד את קברו אוליי עכשיו לאחר הפרסום משהו יבוא
11.  איתן בורשטין  (13/05/2016)
ליואב כרגיל מרתק ומעציב לדעת את הפרטים אודות הצעירים שהיו חלק ממגש הכסף עליו הוקמה המדינה ואתה מוציא מאלמוניותם הקמת המדינה היתה מלווה בקרבנות רבים ולא הייתה מאורע שניתן להגדירו כמחוייב המציאות
12.  זאב הולין  (03/06/2016)
כתבה מרתקת. (כמו תמיד)
13.  איתן ישראלי  (08/06/2016)
יואב שלום. כמה תוספות לכתבה ובהמשך לשיחתנו. 1. קיבוץ להבות הבשן עולה על הקרקע על אדמות חיאם אל-ואליד (בערבית - האוהלים של ואליד - ביטוי למזרעה - כפריר) אחרי שחברי קיבוץ עמיר שעלו ב- 1.9.1939 על קרקעות אלו ועברו למקום הנוכחי של הקיבוץ בשנים 1941-1942 כתוצאה מקשיי תחבורה ומחלות הקדחת. 2. קיבוץ להבות הבשן עולה על הקרקע תחת השם הראשוני מעלה הבשן. בהחלט מעניין לבדוק שמות של ישובים ומה הם . מסמנים. עד כאן שתי הערות. ישנן עוד אבל במועד אחר. בברכה ועלה והצלח - איתן
14.  ראובן אורטל  (28/06/2016)
שלום רב, קראתי לאחרונה באתרך את הרשימה בסדרת בדד לעד על 3 בתי קברות בקיבוץ להבות הבשן. מכיר אנוכי קיבוץ נוסף עם 3 בתי קברות – קיבוץ נען עם סיפור מעניין ששווה להתחקות אחריו, בברכה, ראובן אורטל
 


© 2021 Yoav Avneyon. All rights reserved.