מצודה רומית מעל אָרֵנָה הרצליה - תל מיכל     חזרה לאתרים מרכז   חזרה לתפריט ראשי 

בימי בין הסגרים יצאנו לטיול סמוך לביתנו לתֵּל מִיכַל. נדמה שלראשונה ביקרתי כאן לפני עשרים שנה וזכרתי את נוף הים הנשקף מראש הגבעה.
במשך שעה וחצי שוטטנו במסלול מעגלי קל.
יצאתי ברגשות מעורבים. מחד סיפור היסטורי רב-רבדים, רוח ים ונוף פנורמי לכחול הגדול ולעיר שממזרח ומאידך תחושה של אזור בנוי ומצולק שעבר פיתוח יתר. המאזן חיובי ומוסיפה לו נקודות זכות ההירתמות של תושבים איכפתניקים מהרצליה ("ותיקים בסביבה") שביחד עם עירית הרצליה דאגו לסימון ולשילוט המקל על המבקר ואף מציע משחק הרפתקה.

במפה המאוירת מטה תוכלו לראות את המסלול המחכה לכם.

מי זו מיכל? בת שאול? אולי ארכיאולוגית שחפרה את האתר? לא ולא!
בפי התושבים המקומיים כונו הקרקעות במקום בשם "דהרת מכמיש" התל בפי התושבים הערבים נקרא אז תל מַכְמִישׁ. הביטו במפה המנדטורית וראו את השם Mekmish

לראשונה נסקר האתר בשנת 1922 על ידי יעקב ע`ורי, מפקח העתיקות של ממשלת המנדט הבריטי. ע`ורי הניח כי שם זה הוא שיבוש של השם "מכליש" - כנראה השם הערבי של האל הפיניקי רשף. מכאן הייתה קצרה הדרך להשמיט את הסיומת "-יש" ולהישאר עם מיכל – הצעה ששימשה בסיס לוועדת השמות הממשלתית לקרא לאתר "תל מיכל". התגלגלות משונה של השם ללא ספק ...

בשנים 1958-1960 לאחר שמטיילים גילו צלמיות רבות באתר חפר כאן נחמן אביגד ובשנים 1977-1980 התקיימו ארבע עונות חפירה מטעם אוניברסיטת תל אביב (זאב הרצוג) ומטעם אוניברסיטת פנסילבניה.

חנו את הרכב סמוך לנקודת ההתחלה וצאו לדרך.

תל מיכל נמצא על מצוק הכורכר במערב הרצליה ממש מעל וממזרח לקניון ארנה. שרידי היישוב פזורים על חמש גבעות. התל הגבוה מתנשא לגובה 30 מטר.

היישוב כאן החל כבר בתקופת הברונזה לפני כ-3,500 שנים אך לא התמיד ברציפות. לשיא פריחתו הגיע היישוב בתקופה הפרסית לפני כ-2,400 שנים.
מתקופה זו נחשפו בחפירות ממגורות ומבנים של חיילים מהצבא הפרסי, כלים מעוטרים שיובאו מקפריסין, עשרות צלמיות חרס ובית קברות. מ
תקופה ההלניסטית נמצאה גת ציבורית אותה נפגוש בהמשך.

 

השבילים יובילו אותנו לחלק המערבי של הגבעות. היזהרו מהמצוק התלול שמתחתיו הכביש. מכאן מבט מעניין על הים ועל קניון ארנה...

נטפס לקראת הנקודה הגבוהה והמרשימה באתר - ראש תל מיכל. בתקופה החשמונאית הקים כאן אלכסנדר ינאי מצודה קטנה  ובראשית המאה הראשונה לספירה הוקמה על הריסותיה מצודה רומית הנראית היטב בשטח.
מן המצודה נשתמרו שלושה אגפים. מידותיה היו 31 על 38 מטר ובחלקה הפנימי השתרעה חצר גדולה שמידותיה 19 על 19 מטר. במרכז עמד מגדל תצפית שאולי אף שימש כמגדלור. מצודה רומית זו היא היחידה שנחשפה עד כה בחופי הארץ.

מבט מן התל דרומה

אגן לנוזלים בראש התל

הממצאים מתל מיכל מעידים כי המקום הייתה תחנת מסחר בעיקר עם אזור הים האגאי ועם קפריסין. בהמשך עסקו התושבים גם בגידול ענבי יין, יצור כלי חרס ובדיג. מעגן היישוב לא אותר.

מראש התל נמשיך בשביל עד שנגיע לשרידי גת ציבורית גדולה לדריכת ענבים מהתקופה ההלניסטית לפני כ-2,200 שנים. המתחם באורך 12 מטר וברוחב 10 מטר. סמוך למשטח הדריכה נמצא בריכת שיקוע ובריכת התססה שנפחה כ-7000 ליטר. גדר אבן נבנתה למנוע זיהום המתקן בחולות. אזור הגת לא מוחזק היטב וצמחיה מכסה חלק ממנו. 

 

בתקופה הערבית הקימו העבאסים מגדל שמירה כחלק ממערך התרעה נגד ספינות אויב נוצריות. במאה ה-13 נמצאו על התל כמה קברים בודדים שהם העדויות האחרונות לקיומו של יישוב במקום. לאחר מכן התל ננטש וכוסה בחול. 

הסביבה האקולוגית בתל מיכל מאופיינת בצמחים ובעלי חיים של רכס הכורכר החופי, בית גידול הולך ונעלם בישראל עקב בניה בקרבת החוף. בסביבת התל יש בריכת חורף ובה מגוון צמחים ובעלי חיים ייחודיים. מומלץ לכלול אותה במסלול שתעשו

מבריכת החורף ממשיך השביל חזרה לכיוון נקודת ההתחלה. זהו קטע בו צמחיה צפופה של שיטה מכחילה ושל קנים והצעירים בחבורה יאהבו קטע זה במיוחד.

איך מגיעים? נקודת הכניסה נמצאת ברחוב אבא אבן לא רחוק מקניון  "ארנה" . הנה הקישור בוויז לנקודת הכניסה (פלוס מינוס מאה מטר). בנקודת הכניסה עצמה אין חניה אך לאחר שהבנתם היכן היא - חפשו חניה בסביבה. תהנו  https://waze.com/ul/hsv8wzzk8t

 יואב אבניאון  31 בינואר 2021

לאלה שאינם מנויים על דף המידע: לקבלת כתבות דומות בדיוור ישיר בעתיד - הירשמו בקלילות בדף הבית (תפריט ראשי)

לרשותכם מטה מערכת תגובות!    חזרה לאתרים מרכז   חזרה לתפריט ראשי 


תגובות
1.  מירון כהן  (30/01/2021)
אני הרצלייני ומעולם לא הייתי שם. מסקרן. יוצא לדרך..כשיתאפשר
2.  משה מאירי  (31/01/2021)
אגב, כדאי לשים לב במפה לחלוקה של הכפר ג'ליל (מכאן השם-גלילות), לדרומי וצפוני (קיבליה ו-שמאליה).
3.  משה  (31/01/2021)
יואב כל הכבוד על הגילוי אני תושב ותיק מאד ומעולם לא קיבלתי ידיעה על המקום תמשיך בדרכך דש לחדוה ומתי
4.  אייקי קורין  (31/01/2021)
שנות השמונים - מקום מפגש לג'יפאים בשישי אחה''צ . פעם אחת אגזוז , פעם שניה גירבוקס. יותר לא ניסיתי לעלות , עד עכשיו.....
5.  מניה  (31/01/2021)
תודה יואב על עוד נקודת חמד היסטורית נסתרת
6.  דב  (03/02/2021)
לא ציינת את דרך ההגעה לאתר
7.  יואב אבניאון  (03/02/2021)
https://waze.com/ul/hsv8wzzk1q זו נקודת המוצא. תראו השיפוט. חנו בסביבה. תהנו
8.  זאב הרצוג  (04/02/2021)
תודה יואב על הכתבה מאירת העיניים, נקווה שהיא תעודד ביקורים וגם את עיריית הרצליה להשקיע בפיתוח הפנינה הזו. בברכה, פרופסור אמריטוס זאב הרצוג
9.  אריה זגה  (04/02/2021)
תודה יואב , מידע מעניין
10.  דורון קולינר  (06/02/2021)
מצאת "בחצר" סיפור יפה. כל הכבוד! זאב הרצוג הוציא מאמר שמכיל צילומים של ממצאים : https://www.penn.museum/documents/publications/expedition/PDFs/20-4/Tel.pdf
11.  תמי שרון  (10/02/2021)
תודה על המידע יואב, תמונות יפהפיות - כולל הדוגמנית(:, טיילתי שם הרבה (תחילת מסלול רכיבה מהנה עד ת"א לאורך הצוקים), אך לא הכרתי את ההסטוריה. שוב תודה, תמי.
12.  טל  (27/11/2022)
למספר 700 ליטר השתרבב אפס, כדאי לתקן מ 7000 ליטר ל 700
13.  אריה פלדי  (22/02/2024)
שלום יואב, באקראי נכנסתי לאתר שלך ומצאתי את תיאור האתר תל מיכל, לידיעתך אני עומד בראש קבוצה שנקראת 'ותיקים בסביבה' כמתנדבי היחידה לאיכות הסביבה בהרצליה. תושב העיר. ביוזמתי ועם צוות של כמה אנשים יזמתי את מפעל ההנגשה של האתר בשנת 2016 ועד היום, ובמהלכם, יצרנו את השבילים המסומנים בחיצים, הצבנו את 16 השלטים באתר ולמעט 2 שלטים בכניסות בשד' אבא אבן וברח' השונית שאותם תכננו כולל המיידע, ומומנו ע"י העיריה, כל השאר עשינו באמצעות מקורות אחרים כספיים אחרים וגם תרומות שהשגנו באמצעות חלה"ט. אנחנו בלבד מתחזקים את האתר ואני מנהל דף פייסבוק תל מיכל בו אנו מעלים את המתרחש בו. העירייה אינה מתחזקת אותו ומפתחת מכיוון שהשטחים עדיין פרטיים. ההגעה לנקודת הכניסה בווייז בכתיבה "שביל תל מיכל" מגיע מדויק ויש חניה מסודרת בשפע. ד"א אני חבר של עדנה וחיים בנימיני מכפר שמריהו ואיתם בקבוצת הטיולים, שהדרכת אותנו בעבר כמה פעמים. הקשבתי להרצאה האחרונה על אפולוניה ותודה לך. בברכה אריה
 


© 2021 Yoav Avneyon. All rights reserved.