בית הקברות הצלבני לחוף עתלית                 חזרה לאתרים מרכז

תצלום אויר יפיפה זה חושף אתר מרתק שאינו מוכר לרבים ונמצא סמוך למבצר עתלית.

 

 התמונה באדיבות החברה לחקירת ארץ-ישראל ועתיקותיה . תודה מיוחדת לפרופסור הלל גבע. הצילום בוצע על ידי משלחת חפירות בראשות Johns .

 באתר כ- 1700 קברים מהתקופה הצלבנית. מספר הנקברים גדול יותר מכיוון שבחלק מהמקרים יש קברים משותפים. כאן נטמנו אבירים, צליינים, תושבים ובעלי מקצוע.

מבצר עתלית הוקם בשנת 1218 בעת מסע הצלב החמישי על ידי המסדר הטמפלרי. הוא נקרא "מבצר הצליינים" על שם הצליינים שסייעו לבנייתו.

על המצבות אין כיתוב כנהוג באירופה באותה עת אך בחלק מהמקרים שרדו סימנים - צלבים וסימנים המעידים ככל הנראה על מקצוע הנפטר

 

בתחילת שנות השלושים של המאה הקודמת התנהלו חפירות במבצר ובאתרים שסביבו על ידי הבריטי C. H. Johns . בתמונה המופיעה בפרסום שהוציא החופר מופיע קבר ובו סימון צלב אנכי:

 

 מקור: מאמר של Jones - פירוט מטה

באותו פרסום הופיע איור ובו דגמים שונים של מצבות האבן.

מקור: מאמר של  Jones - פירוט מטה

מצבת הקבר השמורה ביותר הועברה למוזיאון רוקפלר בירושלים:

הנפטר היה ככל הנראה בנאי או אדריכל על פי הפטיש וסרגל המדידה החרותים על אבן הכורכר.

באותם מקרים בהם חשפו הארכיאולוגים שרידי נקברים הם מצאו מנח אופייני בו הנפטר הונח על גבו, רגליו כלפי מזרח וידיו בתנוחת צלב. ממצאים דומים התגלו בקברים בכנסיה במבצר עצמו.

זה המקום לדבר על שקיעה. כאן בשנת 1291 - שקעה למצולות הממלכה הצלבנית אחרי 192 שנים שחלפו מכיבוש ירושלים במסע הצלב הראשון. מהמבצר הסמוך נמלטו הטמפלרים האחרונים לאירופה והותירו את הארץ חרבה לאחר קרבות של כשלושים שנה עם הממלוכים שיהפכו שליטי הארץ ליותר ממאתיים השנים הבאות.

 תצלום אויר אלכסוני של בית הקברות (המתחם המגודר בחלק השמאלי-עליון של הצילום):

 

באדיבות יובל נדל

 מרשם הגעה:

 

בסיס המרשם google earth 

בסוף קיץ 2014 הוצב במקום שילוט והמתחם גודר.

מקור : C. N. Johnes, Guide to Atlit, Government of Palestine, Dep of Antiquities, 1947

תודה לידידי שי רוזן, מורה דרך וחוקר ארץ ישראל.

 חזרה לאתרים מרכז                חזרה לתפריט ראשי    


תגובות
1.  שי רוזן  (04/09/2014)
יואב ידידי , לשאלתך, בשנות ה-30 (1934-1930) נערכו חפירות ארכיאולוגיות באתר מטעם מחלקת העתיקות המנדטורית. שם הארכיאולוג שערך את החפירות היה ג'ונאס (C. N .Johns). כחלק מחפירות הוא צילם את האתר מהאוויר וזה מקור התמונה. פרט לדו"חות החפירה שהוא פרסם בידיעון מחלקת העתיקות, הוא גם כתב חוברת בשם "מדריך לעתלית" ובו פירוט האתרים והממצאים. החומר הודפס ב-1947 בבריטניה ונשלח לא"י בתחילת 1948 דרך מצרים. ככל שאני יודע, חלק מהארגזים עם החוברות נשרף כאשר באוניה שהובילה אותם פרצה שריפה בעת שעגנה בפורד סעיד ואילו שאר החוברות נעלמו באחת מהתקפות המחתרת על הרכבות הבריטיות (כנראה ההתקפה ליד רחובות בפברואר 1948).
2.  דני הרמן  (04/09/2014)
מרגיז מאד שצה"ל השתלט על המרחב של המצודה עצמה והיא כבר שישים שנה אינה נגישה למבקרים, ואף לא לחוקרים! לצידה יש בסיס של יחידה סודית ושקטה מאד..
3.  דורון קדמיאל  (05/09/2014)
מעניין ציון המקצוע על גבי מצבת האבן. בצפון רומניה, בכפר קטן בשם ספנצה, סמוך לגבול עם אוקראינה, מצוי בית הקברות של הכפר ובו מצבות מעץ המתארות את מקצועו של הנפטר או אפיזודה מחייו, הכל מעשה ידיו של הכומר המקומי. המקום זכה להכנס לרשימת אתרי מורשת עולמית של אונסקו וידוע בשם ״בית הקברות השמח״. שווה מאוד לבקר בו.
4.  דן  (14/10/2014)
חבל שלא צוין שהמצבה שךל הבנאי נחתכה על ידי משה דיין שרצה לגנוב אותה אבל נכשל, חתך אותה לשלושה חלקים כדי להעבירה לביתו. לאחר שנכשל, דאג אגף העתיקות לטשטש ללא הצלחה את מקומות החיתוך
5.  שלמה  (03/04/2018)
בתגובה לדורון קדמיאל, לגבי ספנצה, המצבות העליזות הן פרי יצירתו של נגר הכפר. לאחר שנפטר וזכה למצבה עליזה משלו נמצא לו מחליף. כל פרובינצית מאראמורש היתה מעוז של היהדות הקיצונית ביותר, מבורשה ומויסיי במזרח, מקור רוב התושבים המקוריים בבתי אונגרן ועד סאטו-מארה היא סאטמר בקצה המערבי, כיום כבר לא חלק ממאראמורש. ספנצה - ביידיש ספינקא, באמצע, היא מקור לחסידות קיצונית משל עצמה.
6.  יואב אבניאון  (07/04/2018)
ב"גפן" מגזין המושבות האינטרנטי דווח ביוני 2017 כדלקמן: חמישה חוקרים מאוניברסיטת בורדו שצרפת הגיעו בתחילת החודש לחקור ולבצע חפירה במספר קברים שבבית הקברות הצלבני שבעתלית זו השנה השלישית ברציפות. כזכור לפני כשנה הממצאים הדהימו את החוקרים, נמצאו שלדים שמורים במיוחד, בני 800 שנים ואליהם סימני פציעה מחרבות, מה שמצביע על הקרבות שהתרחשו באזור המבצר. נוסף לזאת אותרו ממצאי קבורה ייחודיים המצביעים על קבורה בקומות וקבורת אחים. בכוונת החוקרים להשתמש במידע הביולוגי שדגמו בקברים דרכו ינסו לפענח מידע נוסף הקשור לנהלי ההלוויות, מין הנקברים, אירועים מלחמתיים שהתרחשו באזור ועוד. החוקרים עתידים להגיע גם בשנים הבאות ולהמשיך בחפירות. בחפירות שהתקיימו עתה, מתחזקת העבודה כי בית הקברות הצלבני בעתלית הוא בית הקברות היחידי בארץ ואחד מבתי הקברות הנדירים לעולם הנוצרי שהשתמר בשלמותו ובו ע"פ הערכות החדשות הוא מכיל למעלה מ-6000 אנשים שנקברו ולא 1700 כפי שחשבו עד כה, בהם נקברו אבירים, צליינים, תושבי העיר העתיקה ובעלי מקצוע שעבדו במבצר. נתון מעניין נוסף הוא שעד כה אותרו רק זכרים ואין עדות לקבורת נשים במתחם. חוקרים מאוניברסיטת בורדו, צרפת: "הממצאים מדהימים! עד כה הערכות בתוואי השטח דיברו על 1700 נקברים, עתה עם המידע שהצטבר מהחפירות בשנים קודמות וחפירות שבוצעו החודש עולה כי מספר הנקברים קרוב ל-6000. זה שינוי מחשבה על מה שתרחש פה במבצר". בית הקברות הוקם בסמיכות למבצר עתלית שנבנה בין השנים 1217-1218 על ידי מסדר האבירים הטמפלרים (שומרי ההיכל) בסיוע צליינים, ומכאן שמו - מבצר הצליינים (Château Pelerin). המבצר היה מהגדולים והמשוכללים בממלכת ירושלים ושימש כמעוזם האחרון של הצלבנים לפני נסיגתם מארץ הקודש ב-1291. מערכת הביצורים כללה חומה חצובה על רכס עתלית, חומה חיצונית, חפיר וחומות פנימיות עם שני מגדלים. המבצר שרד שלושה ניסיונות כיבוש שלא צלחו והוא השמור במבצרי הצלבנים בארץ ישראל.
 


© 2021 Yoav Avneyon. All rights reserved.